Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2008 19:03 - ТълкОватели, разни литератОри или просто Журналисти?
Автор: filip Категория: Хоби   
Прочетен: 5210 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Такиъ раути ще си говорим днес. Мноу народ, мноу нещо започна да коментира що за низост е родната журналистика днес по повод разни новини написани от самите те – клетите, обречените и вечно непризнатите просто(и) журналисти.

Та и аз като част от голямото нещо, наречено някакво-си общество ще си изложа съжденията по въпроса за литературата, Софийски университет и общественополезната професия на това да пишеш за повече хора. И да пишеш на език, който им е интересен, разбира го, че даже си позволява и да критикува. Нищо лошо – нали гражданско някакво-си общество се учим да бъдем.

Хубаво, ама какво са виновни журналистите, че от СУ падна изпита по литература за специалността. Каква вина имат и бъдещите Те, оплювани, критикувани и замеряни с народното неразбиране. Жаден за знания и финес в изказването си съвременният роднина на Бай Ганьо изля доста злостни думички от речника си, който не се състои от чист литературен език, и това мога да докажем дори без изпит в СУ, по адрес на Тях – писачите на новини и всичко каквото четете и плюете, че сте повече от него.

Та! Понеже аз съм от Голямото нещо, което следи медиите и се (дез)информира от тях и дори си мечтае някой ден да домъкне дисаги в някоя редакция, няма как да остане безучастно, когато става дума за кандидат-журналисти. Знае ли човек, може и аз един ден да стана такъв. Всъщност той деня отдавна дойде, но както и да е.

И злослови народът, масово недоволства как можело бъдещите журналисти да претендират да бъдат четени и да разказват за рани неща докато си дъвчем вечерята, седим в задръстване, неистово сме вперили очи в екрана или пък мятаме един диагонал на вестника.

Не отричам литературата – дори я обожавам! Без нея няма истина, тя ражда въпросите и ти поставя целите. Тя. Но защо Тя реши да се отдели от Тях, критикуваните, ще отговорят от СУ. За мен обаче разлика няма. Или поне не е голяма.

Защото един изпит по литература не би ми решил проблемите, поставени от вечните легенди в културата ни, след като съм решил да намирам отговорите за себе си. Едва ли оценка от назубрени теми и цикли от казуси в
n-брой произведения ще ме покажат в светлината на духовно просветен човек, личност, която знае какво ще говори на Голямото нещо, което наричаме още Аудитория. Та част от Негово Величество Голямото нещо (бел. ред. – тълпа) плюе по творенията журналистически – новинарските сайтове, че журналята до пет години нямало да пишат правилно, срам и позор, национален грохот.

Бегло, като мнoжеството неграмотни от Голямото нещо, имам питане: А писменият изпит по журналистика няма ли да покаже, че не знаем правопис, пунктуация и каквото още се сетите. Да не би в него синтактичните грешки и стиловите неточности да не се отчитат? Как смятате? Само литературата ли ги открива, а есето ги затрива?

Мое мнение, но поне от тук нататък този изпит би станал още по-сериозен, а ситото по-едро.

 За мен един журналист би трябвало да работи със сърцето си, да има какво да каже на хората и да е близо до тях – за да знае какво да им каже. Отиде ли на изпит с тази цел, бъдете сигурни, от време на време е чел нещо и отгоре от учебника по литература.

Така, че драги членове на Голямото нещо, да бъдем оптимисти – няма да западне езикът ни, докато го говорите и Вие чист. А Те, клетите, пак ще правят грешки. Защото са хора, както и вие. Защото мнозина от тях са качествени личности, които малко или много задвижват мнението на Голямото нещо в определена посока.

Пък и след като сте толкова нагнетени от младото поколение журналисти – ми не се доверявайте само на медии в 21 в. – търсете новините сами. Е, бол от музикални радиа! ;)




Гласувай:
0



1. buket - Добро заключение...
25.02.2008 20:56
Още не съм срещнал такъв журналист по този критерий. Но със сигурност ги има !
Сега модата е друга.
И 'обекта' да е доволен...и работодателя.
цитирай
2. filip - :))
25.02.2008 21:08
Е, хилядарките за ПР-публикации няма как да се прескочат, но все пак съм на твърдо мнение, че има журналисти, които макар и покрай политиката залагат на социалния нюанс. И са добри :) А не знам дали изпълняват 1:1 критериите на изпитващите литератори-анализатори към СУ :)) Пък знам ли - детски мисли може да са :))
цитирай
3. gamina - не са само журналистите
26.02.2008 12:22
В този факултет има и други специалности - едната е книгоиздване. Там не върви без литература.
цитирай
4. анонимен - За изпита по литература-изкарват ...
26.02.2008 13:24
За изпита по литература-изкарват се шестици без зубрене на теми,само с импровизация,ако ти се удава:)Факт,проверено е,действа,толкова за строгите литератори и за ровенето в учебника по литература:)))Нищо против отпадането на въпросния изпит,мои познати(момчета) са влизали в заветната специалност с тройки по литература,следователно изпитът е излишен,право казваш:)))Есето си е литературен жанр,няма как да го отделим от литературата.Толкова за кандидатстването, а по въпроса за грамотността на младото поколение журналисти...Има какво да се желае,съгласи се,и тук не става дума за изпуснати запетаи и други такива греховце,а за определена нагласа,желание за обогатяване на езиковата култура-да,ужасно звучи,знам:)))Проблемът идва от подценяването на тези досадни неща-съгласи се,че всеки интелигентен човек е способен да се научи къде да слага запетаи и т.н.,а може и това да са мои детски мисли:)Така е във всяка област,изисква се усвояване на различни умения,някои интересни,други не чак толкова:(Като гледам,ти нямаш такива проблеми,едно на нула за мен.Харесва ми позицията ти,макар че коментарът ми прилича на заяждане(ами такава съм си),наистина най-важното е да се работи със сърцето.Тези,които го правят,наистина имат да ни кажат нещо,освен това постоянно се самоусъвършенстват,съзнателно или не.Не можеш ги уплаши нито с правопис,нито с литератори,нито с вечния рефрен "Няма оправия в тази държава".Поздрави:)))
цитирай
5. filip - :))
26.02.2008 14:55
Радвам се за интереса! :))
Не, не е заяждане, а по-скоро една идея по-емоционален коментар. Наистина щеше да е хубаво, ако всички вадеха високите оценки с непосредствени мисли, собствени разсъждения и личен почерк в темата - съгласен за това! :) Жалко наистина, че не са много.
Иначе наистина не искам да прозвучи, че откричам литературата - напротив! :) С две ръце съм ЗА повече часове по БГ литература :)
цитирай
6. vehtimajstor - Драги Флип,
02.03.2008 23:00
Не става въпрос даже за литература!
Иде реч за един най-по-простичък и пре-ефективен изпит по български език и граматика! Няма да изкарат дори и четворка - мога да се обзаложа.
Родната журналистика сякаш е повела война на йивот и смърт с родния си език, решила твърдо да държи челното място в редиците на тия, що го профанизират! И то със скорост, на която биха завидели и твърде свидните них американски събратя по перо, от чийто самовлюбен стил се водят. До такава степен, че често заменят даже не само думи, за които от векове си имаме точни названия, но и словореда.
Това ме вбесява!
Според мен трябва да има квалификационни изпити всяко полугодие, за всички от гореупоменатата гилдия!
цитирай
7. filip - :))
02.03.2008 23:04
Сменяйки словореда понякога изречението те кара да го прочетеш до край :) Не съм обърнал внимание това да се случва по радио и ТВ :))
Иначе за изпит по литература - е хайде сега добрите кандидати със сигурност ще скочат малко над 4-ката :) Все пак като зрители и читатели да се надяваме, че винаги има такива :))
цитирай
8. vehtimajstor - !?
02.03.2008 23:37
Да повторя - говоря не за изпит по литература, а за изпит по българска граматика. За мен това са си две различни неща. Според мен това трябва да присъства при всички публични специалности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: filip
Категория: Хоби
Прочетен: 487023
Постинги: 58
Коментари: 842
Гласове: 2697
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031